Летот на повеќе од 20 милиони пештерски лилјаци во живо на интернет!

Во раните утрински часови на 19 септември, од 01:00 до 02:30 часот по наше време (07-08:30 EDT) на интернет страната на BatsLIVE ќе можете во живо да го следите излегувањето на лилјаците од пештерата Бракен (Bracken Bat Cave), која се наоѓа во близина на Сан Антонио, Тексас, САД.

Пештерата Бракен е летно живеалиште на најголемата колонија на лилјаци во светот. Се проценува дека во периодот од март до октомври над 20 милиони лилјаци од видот Tadarida brasiliensis престојуваат во пештерата, што е веројатно и најголема концентрација на цицачи.

Настанот е дел од BatsLIVE: A Distance Learning Aventure – програм наменете за подигање на вниманието, нивото на инфорираност и знаење за лилјаците и посебните карстни и пештерски екосистеми врз кои се заснова животот на огромен број на лилјаци.

Webcast линк > тука

извори:
BatsLIVE
Bat Conservation International
Wikipedia – Bracken Cave
Wikipedia – Tadarida brasiliensis
Gunn J. ed (2004), Encyclopedia of caves and karst science, New York, Fitzroy Dearborn

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.