Летот на повеќе од 20 милиони пештерски лилјаци во живо на интернет!

Во раните утрински часови на 19 септември, од 01:00 до 02:30 часот по наше време (07-08:30 EDT) на интернет страната на BatsLIVE ќе можете во живо да го следите излегувањето на лилјаците од пештерата Бракен (Bracken Bat Cave), која се наоѓа во близина на Сан Антонио, Тексас, САД. Пештерата Бракен … Повеќе

Астронаути во пештерите на Сардинија!

Астронаутите Мајк Финк, Ендрју Фjустел (NASA), Андреас Моgенсен (ESA), Николај Тиконов (Roscosmos), Соичи Ногучи (JAXA) и Дејвид Сан-Жак (CSA) како дел од проектот CAVES 2012 (Cooperative Adventure for Valuing and Exercising human behavior and performance Skills), ќе престојуваат 6 дена во пештерите на Супрамонте во Сардинија почнувајќи од 07 септември. … Повеќе

Спелеонуркачка експедиција ВРЕЛО 2012

Во периодот јули-август 2012 година, во организација на Спелеонуркачкиот клуб Врело од Скопје, се одржа спелеонуркачката експедиција ВРЕЛО 2012. Целта на експедицијата беше да се достигнат нови длабочини и да се откријат нови канали во подводната пештера Врело (Коритиште), која се наоѓа во кањонот Матка. Пештерата Врело (Коритиште) е всушност … Повеќе