Астронаути во пештерите на Сардинија!

Астронаутите Мајк Финк, Ендрју Фjустел (NASA), Андреас Моgенсен (ESA), Николај Тиконов (Roscosmos), Соичи Ногучи (JAXA) и Дејвид Сан-Жак (CSA) како дел од проектот CAVES 2012 (Cooperative Adventure for Valuing and Exercising human behavior and performance Skills), ќе престојуваат 6 дена во пештерите на Супрамонте во Сардинија почнувајќи од 07 септември. … Повеќе

НОВО: Достигната длабочина од -1830m во Пештерата Сарма

Според информациите од Павел Рудко, член на руската експедиција во втората најдлабока пештера во светот, пештерата Сарма, со новите истражувања во пештерата е достигната длабочина од -1830m. Повеќе

Достигната длабочина од -2197m во Крубера!

Најдлабоката пештера во светот Крубера (Вороња), која се наоѓа на масивот Арабика, Западен Кавказ, стана подлабока за 6 m откако на 10 август 2012 Украинскиот спелеонуркач Генадиj Самохин нуркаше во терминалниот сифон во главниот канал со што стигна до длабочина од-2197m. Повеќе

Постојнска Јама веќе не е најдолга пештера во Словенија

Словенечките спелеолози од JSPT (Jamarska sekcija planinskega društva Tolmin) и англиските спелеолози од ICCC (Imperial Colledge Caving Club) за време на експедицијата “Sledi Vetra 2012” успеаа да ја поврзат пештерата Вртнарија со системот Миговец. Со тоа пештерскиот систем Миговец станува најдолгата пештера во Словенија со вкупна должина од 24.9 km … Повеќе

Марио Андоноски и Дарко Неданоски се спуштија на -534m длабочина!

Членовите на СК Златоврв Прилеп, Дарко Неданоски (19) и Марио Андоноски (16), на 08.07.2012 се спуштија на длабочина од -534m во пропаста “Брезно при Лашки планини”, Словенија. Младите спелеолози во пропаста се спуштија заедно со Словенците Урош Илич и Рок Планинц. Во периодот од 27.06 до 09.07 двајцата млади членови … Повеќе

За прв пат Македонско спелеолошко списание

Почитувани, Спелеолошки клуб “Златоврв” – Прилеп од 2012г. започнува со објавување на првото спелеолошко списание во Македонија: “Македонско спелеолошко списание | Macedonian Journal of Speleology”. Македонско спелеолошко списание (МСС) претставува списание со научно-популарен карактер, во кое се објавуваат информации за спелеолошки истражувања, научни трудови за карстот и пештерите, како и … Повеќе